luni, 12 mai 2014

Interviu tainic cu membrii Thy Veils

Am ascultat albumul Lumine de câteva ori până să pun aceste întrebări. Știu că fiecare a
adus ceva anume acestei povești. Ați contribuit la scrierea ei fiecare, atât Radu prin secția

ritmică,  Manu prin voci suave și Ana prin texturi electroacustice. Într-o ordine aleatoare

aș dori să aflu răspunsurile voastre la câteva întrebări.



1. Dacă ar trebui să asociezi acest album cu un tip de mâncar, care ar fi acela?
Manuela: Neașteptată întrebare! dacă este sa asociez cu lucruri de trebuința trupului, aleg fructele care se găsesc ușor în mod natural, mai ales în păduri, murele îmi trec acum prin cap.

Ana: Nu aș putea niciodată să asociez acest album cu un tip de mâncare, poate cel mult cu un amestec de mirodenii. Un amestec de mirodenii atât de contrastante în individualitatea lor și totuși atât de unitare folosite împreună.



Radu:  Orice fel de asociere de genul acesta mi se pare puțin nefericită, de obicei. Dar, dacă trebuie, atunci ar fi o mâncare vegetariană, cel mai probabil o prăjitură cu busuioc.


2. Ce sau cine te-a motivat să iei parte la acest proiect?

Manuela: Nu exista un motiv anume, Thy Veils este o parte din mine și eu din Thy Veils.

Ana: Motivația izvorăște din dorință. Dorința de a lua parte la ceva ce te împlinește, ca om, ca artist.


Radu: "Zen"-ul lui Daniel :)




                                                     
3. Cât de mult a contat chimia dintre voi, ca muzicieni, la înregistrarea acestui album?

Manuela: Chimia universului conteaza foarte mult, ne leaga în creație. În general nu a fost necesar să avem contact direct, fiecare muzician a creat individual iar Daniel a strâns, a unit și a șlefuit muzica care a devenit "Lumine".

Ana: Revin la amestecul de mirodenii. Fiecare a venit cu propria energie și împreună am creat un amestec de idei. Sigur că e important ca acele idei să fie legate într-un mod coerent. Rămâne la latitudinea fiecărui ascultător să observe cât de mult am reușit să facem acest lucru. Albumul cuprinde o mulțime de instrumentiști, veniți din medii diferite, având fiecare background-ul lui și care și-au pus amprenta asupra produsului final.



Radu: Chimia aceasta merge mult mai departe de acest album. În general, un proiect poate avea o componență stabilă pe termen lung doar dacă există o chimie atât muzicală cât și socială.






4. În ce măsură albumul reflectă starea voastră interioară?

Manuela: Albumul invită la introspecție, atât pe noi cât și pe ascultători. Reflectă o parte din starea mea sufletească și starea de dincolo de starea mea, din nemărginitul mister.

Ana:  Într-o foarte mare măsură. În momentul în care creezi ceva, orice, rezultatul e întruchiparea în materie a exact stării tale interioare. Cum ai putea să creezi o muzică tristă, când tu ești un ocean de bucurie? Eu nu cred că aș reuși.


Radu:  Cum scrie și în descrierea albumului, cu toții suntem invitați în introspecție, deci, cred că ne reprezintă, starea noastră interioară, cât se poate de bine.







                                                                                  
5. Albumul te trece prin diverse stări. Ce anume crezi că ai adus acestui album?

Manuela: Vocea este un instrument natural, vibrația ei atinge și pătrunde foarte ușor omul. Din ce percep eu, în muzică vocea ajunge în punctul exact dintre trup și suflet, incălzește și ocroteste acest axis mundis; ascultătorul se lasă purtat cu o mare încredere prin ținuturi care transced materialul și în același timp se simte ancorat în palpabil.

Ana: Am participat cel mai puțin la acest album, fiind ultima alăturată proiectului, prin urmare nu consider că mi-am pus într-un anumit fel amprenta asupra stărilor pe care le induce.


Radu: Consider că, în general, "ritmul" ne urmărește peste tot, fie că vrem sau nu, fie că ne dăm seama sau nu. Inima îți bate dar nu o auzi. Mă bazez destul de mult pe acest principiu în muzica Thy Veils.


6. Care este principala sursă de inspirație a acestui album?


Manuela: Acum nu pot să răspund la aceasta intrebare :) nu vine inspirația.

Ana: Inspirația vine prin misterioase căi. Cred că fiecare dintre noi experimentează acest lucru în moduri diferite. Nu consider că există o sursă principală de inspirație pentru ceva care nu se inspiră din nimic ce deja există.


Radu: 
 Și din a chaosului vai, / Jur imprejur de sine, / Vedea, ca-n ziua cea dentâi, / Cum izvorau lumine"



7. Ce însemnă Thy Veils pentru muzica românească?


Manuela: Pentru muzica românească Thy Veils e o mare bucurie. Thy Veils cântă despre frumos! 

Ana:  Thy Veils e o oază, într-un deșert sonor.


Radu: Probabil este (sau face) parte din avangarda muzicii experimentale românești.


8. Dacă ar trebui să catalogați acest album, ce ar scrie pe etichetă? 


Manuela: "Lumine" este în sine o muzică de meditație, nu are bariere, nici măcar făcute de timp și nici etichete.  O asemănare ar fi cu basmul românesc, dar "Lumine" este cuvântul albumului.

Ana: Nu aș îndrăzni să fac o catalogare sau o etichetare după reguli pe care nu le cunosc. Nu mă interesează acest gen de abordare a muzicii. Nu consider că e relevantă o clasificare de genul acesta.

Radu: 
Cel mai probabil ar fi, o etichetă goală :)


9. Într-un univers cu puține cuvinte, ce crezi că ar transmite acest album?


Ana:  Lumine!

Radu: Lumine.

10. Personal prefer o variată live în concert a albumului. Pe când un tur de promovare?


Manuela: Aici Daniel raspunde :)))

Radu:  Pe când se vor alinia planetele și putem spune că oamenii sunt pregătiți să ne primească.

În speranța că am reușit  să pătrundem împreună în adâncimile acestui grup, vă invit să îi urmăriți live, vara acesta, la  Festivalul 48h din Timișoara precum și la Sziget Festival în Ungaria, Cu siguranță va fi un spectacol de sunet și culoare cu totul aparte.




   
                                                             

                                                            Adâncime (live)