marți, 13 martie 2012

Opeth si metamorfozele


Desi au ajuns sa fie o supertrupa cu enorm succes comercial, Opeth a inceput dintr-un vis al tanarului Mikael Akerfeld. Influentele lor sunt din capul locului cunoscute ca fiind heavy metal incipient. Cu unul din cele mai bune urlete din muzica cu pasaje angelice si mladioase ale glasciorului, Akerfeldt a schimbat optica asupra metalului in general. Cu compozitii alese, influentat rockul progresiv saptezecist , de King Crimson , Camel si multe banduri obscure cu un sound excelent, reusesc sa surprinda de la un album la altul, de la pure death metal la un album folk.
Polivalenta si maiestrie curata, munca titanica in faurirea acestui nume Opeth.Desi macinati de despartiri de membrii, fiind la un label mare cu pretentii si cat se poate de comercial, baietii au reusit sa isi pastreze maduva karmica si metalica intreaga.
Maiestria lui Mikael se poate asculta si in numeroasele sale colaborari fiecare avand ceva aparte; prima fiind trupa sa initiala de death Bloodbath, supergrupul Katatonia, cu britanicii de la Porcupine Tree, cu Dan Swano in proiectul Steel si in mult asteptatul proiect Soul Corrosion impreuna cu baiatul multitalentat Steven Wilson, ce apropo... trebuie sa apara.
Poetica si inaltatoare, melancolica si trista, demonica si imbietoare deopotriva, Opeth ramane o trupa ce iti poate hrani diverse sentimente la orice varsta sau situatie in decursul anilor.
De multe ori anumite piese putand fi asociate cu anumite trairi intense, locuri sau emotii.
Putine trupe pot aduce asa ceva la viata, asa ca va recomand cu caldura, sa ii ascultati, in tramvaiul gol intr-o zi de toamna sau la o plimbare primavaratica in parc . Indiferent de mood sau anotimp indreptati ochii spre cer si savurati Opeth.